Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά ανακοινώνουμε την επιτυχή δημόσια υπεράσπιση της διδακτορικής διατριβής του κ. Παναγιώτη Αργυράκη, με τίτλο: “Επεξεργασία Σήματος και Δεδομένων, Ανάλυση Χρονοσειρών Μόνιμων και Φορητών Σταθμών GNSS, και Επίδραση Πολυδιαδρομής με Εφαρμογή στις Γεωεπιστήμες.”
Αυτή η εξαιρετική έρευνα εξερεύνησε πρωτοποριακές μεθοδολογίες στην επεξεργασία δεδομένων GNSS, με σημαντικές συνεισφορές στην κατανόηση σεισμικών φαινομένων και γεωεπιστημών. Το έργο του κ. Αργυράκη έχει ήδη οδηγήσει σε αξιοσημείωτες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και εφαρμογές, αποδεικνύοντας την αυστηρότητα και την καινοτομία που χαρακτηρίζουν την κορυφαία διδακτορική έρευνα.
Η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον Καθ. Γεώργιο Τσούλος, Δρ. Αθανάσιο Γκανάς, και Καθ. Νικόλαο Σαγιάς, καθοδήγησε και υποστήριξε τον κ. Αργυράκη, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας. Σήμερα (28 Νοεμβρίου 2024), η επταμελής εξεταστική επιτροπή (Νικόλαος Σαγιάς, Γεώργιος Τσούλος, Αθανάσιος Γκανάς, Ιωάννης Μοσχολιός, Γεώργιος-Όθων Γλεντής, Πέτρος Μπίθας, Ιωάννης Δόκας) αξιολόγησε ομόφωνα τη διατριβή του ως Άριστη, αναγνωρίζοντας το βάθος και την έκταση της επιστημονικής συνεισφοράς του.
Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα!
Εργαστήριο Ψηφιακών Επικοινωνιών και Συστημάτων
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
- Λεπτομέρειες
Έχουμε νικητές! 🏆🏅 Η ομάδα ACES HIGH (Αντόνιο Μαζιλού, Παναγιώτης Λεώνης, Κωνσταντίνος Ντούρος, Μιχάλης Μπατιστάτος) του Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας, έχοντας πρωτεύσει στον διαγωνισμό ιδεών συμμετοχής που συνδιοργάνωσε το SoDa - Software and Database Systems Lab και ο Δήμος Καλαμάτας!
Η ομάδα θα παρουσιάσει τη δημιουργία της "Ευφυές σμήνος ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων για έξυπνη επιτήρηση μεγάλου εύρους" όπου πολλαπλά drone συνεργάζονται για την αναγνώριση στόχων: το σμήνος των drone επιτηρεί καθορισμένες περιοχές και όταν κάποιο από τα drones ανιχνεύσει έναν πιθανό "στόχο", μέσω αλγόριθμου αναγνώρισης αντικειμένων, τότε στέλνει "μήνυμα" στα υπόλοιπα drones του σμήνους να πλησιάσουν στο σημείο ανίχνευσης και να προχωρήσουν και αυτά σε ανίχνευση. Έτσι, ο στόχος αναγνωρίζεται από πολλαπλές μηχανές και στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία (voting) από τις μηχανές για το εάν το αντικείμενο που έχει εντοπισθεί αποτελεί όντως "στόχο".
Ανυπομονούμε να δούμε το σύστημα στην πράξη!
Θερμές ευχαριστίες στους Κώστα Βασιλάκη, Μανώλη Γουάλλες και Φώτη Ασημακόπουλο για τη συμμετοχή τους στην επιτροπή επιλογής και την άψογη συνεργασία, καθώς και στο Δήμος Καλαμάτας για την αθλοθέτηση των βραβείων συμμετοχής.
#robotics #UAV #drones #CollectiveIntelligence #inspiration #inovation #winners
Δοκιμή μεγάλης κλίμακας για αυτόνομο σύστημα διαχείρισης σμήνους ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων, με σκοπό την επιθεώρηση περιοχών και υποδομών.
Η πλατφόρμα σμήνους που αναπτύχθηκε έλαβε αυτόνομα τις συντεταγμένες των στόχων από έναν κβαντικό υπολογιστή (travel salesman problem), μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G/5G και εκκίνησε την διαδικασία πτήσης του σμήνος.
Το σμήνος UAV ήταν ικανό να δημιουργήσει έναν τριγωνικό σχηματισμό και να πλοηγηθεί στα σημεία ενδιαφέροντος, διατηρώντας τον σχηματισμό του. Το σμήνος εκτέλεσε έναν κύκλο πάνω από κάθε περιοχή (για επιθεώρηση του στόχου από πολλαπλές γωνίες) και προχώρησε σε αυτοματοποιημένη προσγείωση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής. Το σμήνος έφερε επίσης μια κάμερα με αλγόριθμο ανίχνευσης (AI detection) με δυνατότητα ειδοποίησης κατά την ανίχνευση ενός προκαθορισμένου στόχου.
;Όλα τα παραπάνω αναπτύχθηαν και δοκιμάστηκαν από την ομάδα Aces High Team, μέλη του εργαστηρίου DCS Lab.
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «PAnhellenic Conference on Electronics and Telecommunications (PACET)», το οποίο διοργανώθηκε από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Δήμο Τρίπολης, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου του 2022, στην Τρίπολη.
Περισσότεροι από 100 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν την πόλη της Τρίπολης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, τα οποία βασίζονται στα πρότυπα 5G και 6G.
Η οργανωτική επιτροπή του πανεπιστημίου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Δήμο Τρίπολης για τη συνδιοργάνωση, το επιμελητήριο Αρκαδίας, την εταιρία NanaZeta Tech, την IEEE Greece Section και IEEE Greece Section COM Chapter για τις χορηγίες, τους φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για την καθοριστική συνεισφορά τους, καθώς και όλους όσους εκείνους τίμησαν το συνέδριο με την παρουσίας τους.
Διοργανωτές
Χορηγοί